Τι κρύβει ο νέος κανονισμός εργασιας της ΟΣΥ;

Posted: 25 Ιανουαρίου 2017 in ΕΘΕΛ/ΟΣΥ

img_3479

Ο νέος κανονισμός εργασίας της ΟΣΥ εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρίας, με τις «ευλογίες» του προεδρείου του συνδικάτου που για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε ανίκανο να αντιληφθεί τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους εργαζόμενους και να προστατέψει τα συμφέροντά τους.

***

Ας δούμε δυο βασικά προβλήματα του νέου κανονισμού της εταιρείας:

1.Στην παράγραφο 7 του άρθρου 13 ο κανονισμός προβλέπει:

«Όταν ο εργαζόμενος πιστεύει ότι η εντολή που του έχει δοθεί από τον Προϊστάμενο του, είναι αντίθετη με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της εταιρείας ή το νόμο ή είναι επιζήμια για την εταιρεία ή θίγει την αξιοπρέπεια του, οφείλει να ανακοινώσει τις επιφυλάξεις του στον Προϊστάμενο του. Αν αυτός επιμένει στην εντολή, ο εργαζόμενος υποχρεούται να την εκτελέσει….»

Ο προηγούμενος κανονισμός εργασίας προέβλεπε (στην παράγραφο 6 του άρθρου 26) πως ο εργαζόμενος υποχρεούται να εκτελέσει μια τέτοια είδους εντολή (δηλαδή μια εντολή που κατά τη γνώμη του είναι αντίθετη με τους κανονισμούς της εταιρίας, το νόμο κλπ) μόνο αν λάμβανε από τον Προϊστάμενό του γραπτή εντολή. Αν ο Προϊστάμενος δεν έδινε γραπτά την εντολή ο εργαζόμενος είχε δικαίωμα να μην την εκτελέσει.

Όταν υπάρχει γραπτή εντολή, ο εργαζόμενος μπορεί να αποδείξει ότι την ευθύνη για τυχόν ατύχημα, πρόστιμο, κλπ την έχει ο Προϊστάμενος του. Όταν η εντολή δίνεται προφορικά ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα τρόπο να αποδείξει ότι φταίει ο Προϊστάμενός του και όχι ίδιος και φορτώνεται όλο το πρόβλημα.

2.Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 13 του νέου κανονισμού ο εργαζόμενος υποχρεούται

«να μην παρέχει πληροφορίες με δημοσιεύματα, δηλώσεις και διαλέξεις για οικονομικές, εμπορικές, τεχνικές ή νομικές υποθέσεις της εταιρείας, για συμβάντα κατά τη λειτουργία της ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή σε οποιονδήποτε τρίτο χωρίς εξουσιοδότηση…»

Ο νέος κανονισμός επιτίθεται στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (εκλεγμένων αλλά και μη εκλεγμένων στα ΔΣ των Συνδικάτων). Στην ουσία απαγορεύει σε εργαζόμενους να καταγγέλλουν δημόσια τα κακώς κείμενα στην εταιρεία είτε μιλώντας στα ΜΜΕ, είτε βγάζοντας ανακοινώσεις είτε γράφοντας άρθρα και σχόλια σε ιστοσελίδες και μπλογκ. Αν αυτός ο κανονισμός ίσχυε σήμερα δεν θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε δημόσια π.χ. το πρόβλημα με τα χειρόφρενα των λεωφορείων που «λύνονται» μόνα τους, με τις πόρτες που ανοίγουν εν κινήσει στα οχήματα τύπου citelis iveco κλπ. Αυτός ο κανονισμός είναι μια ευθεία επίθεση σε όσους εργαζόμενους και συνδικαλιστές αγωνίζονται, βγαίνουν μπροστά και μιλάνε δημόσια όπως επίσης στους συναδέλφους που διατηρούν μπλογκ και ιστοσελίδες για τα ζητήματα του κλάδου μας.

***

Οι παραπάνω αλλαγές στον κανονισμό δεν είναι τα μόνα προβλήματα που θα διαπιστώσει κανείς αν διαβάσει με προσοχή τον νέο κανονισμό. Είναι όμως τα πιο σημαντικά. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση θα θέσει το ζήτημα στο επόμενο ΔΣ του Συνδικάτου και θα απαιτήσει κινητοποίηση και παρέμβαση του ΔΣ στη Διοίκηση της ΟΣΥ και στο Υπουργείο Μεταφορών καθώς και να κινηθεί το Συνδικάτο νομικά ενάντια σε όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου κανονισμού.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.